Friday, December 19, 2014

Promosi Hebat dari Shaklee

Lagi beberapa hari sahaja nak masuk kalendar baru iaitu tahun 2015. Huhu, seram sejuk kikiki.

Mood kena cas jadi positif dan tangan pun kena bergerak pantas.

Kita kena berubah, bukan bermulanya tahun baru sahaja nak berubah. Mimpi kalau tidak disertakan dengan perubahan, lama-lama jadi mimpi je.

Kadang-kadang saya pun macam merepek haha.

Back to the story, bulan ini promosi hebat dari Shaklee. Tak pernah-pernah dalam sejarah 3 promosi serentak. Mula-mula, vitamin C dan vitamin E sahaja. Lepas itu, Collagen Powder pun promosi juga.

Memang Shaklee nak semua cun melecun agaknya hihi.

So, nak beritahu dan ulang sekali lagi, Vitamin C dan Vitamin E, setiap dua botol pembelian akan dapat diskaun sebanyak 5%. Jika kita nak beli 6 botol vitamin C dan vitamin E pula, boleh dapat percuma 1 lagi botol yer.

Kolagen powder lagi hebat. Kalau pembaca yang cantik jelita beli 3 kotak, akan dapat percuma 1 kotak lagi yer. Jom laju-laju buka episod baru dengan kulit wajah yang jelita, mulus dan gebu.

Hubungi saya, wakil Shaklee anda:

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
Blog: www.nabihahyunus.blogspot.com


Friday, December 5, 2014

Panduan Mengurangkan Berat Badan

Tiada sesiapa di dalam dunia ini yang mahu kelihatan tidak menarik apatah dilihat sebagai gemuk dan tidak aktif. Justeru, kebanyakan daripada kita akan melakukan apa sahaja asalkan mendapat bentuk tubuh yang cantik.

Di sinilah punca pelbagai masalah bermula di mana keghairahan kita untuk kelihatan menarik menjadikan kita buta terhadap kesan-kesan negatif amalan kecantikan yang menggunakan ubat-ubatan.


panduan kurangkan berat
Senaman ringan menjadi terapi

Berbagai cara dilakukan untuk menguruskan badan. Ada yang menggunakan pil pelangsing atau ubat-ubatan tertentu bagi merampingkan tubuh badan.

Sedarkah kita semua, untuk menguruskan badan sebenarnya tidak memerlukan ubat-ubatan yang belum tentu keberkesanannya. Berikut ada beberapa kaedah yang boleh dilakukan bagi menguruskan badan.

Jangan suka berlapar - Makanan memberikan tenaga. Apabila kita menggunakan tenaga kurang daripada apa yang dimakan, tubuh akan mengalami kejutan. Tubuh akan mula membakar otot untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah.

Banyakkan minum air kosong - Air mengurangkan selera makan kita secara semulajadi dan membantu badan memetabolisme simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat, minum air terlebih dahulu. Pastikan kita tidak akan makan dengan banyak.

Gambar ini saya kongsi kepada pembaca kebaikan dan kenapa kita mesti minum air putih atau air masak yer.

kelebihan minum air masak
7 Manfaat Minum Air Putih



Elakkan minuman berkarbonat - Minuman berkarbonat biasanya mengandungi 7-8 sudu gula. Jumlah pengambilan gula sebanyak ini tidak baik untuk kesihatan tubuh.

Kurangkan garam - Pengambilan garam yang tinggi menggalakkan pengumpulan air dalam badan. Dengan mengurangkan pengambilan garam bermakna badan kita akan menakung kuantiti air yang sedikit. Ini bermakna kita akan kekurangan berat yang disebabkan air.

Sarapan itu penting - Kita boleh menurunkan berat badan dengan mengambil sarapan. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa mereka yang tidak mengambil sarapan akan lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Sarapan mampu menstabilkan hormon dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolisme juga meningkat untuk membakar kalori.

Jangan gelojoh - Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Apabila makanan dikunyah secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat yang menunjukkan kepuasan. Gigit makanan dengan cebisan lebih kecil sebelum menelan. Dengan cara ini, makanan lebih mudah dihadam.

Kerapkan makan - Biar makanan yang kerap, tetapi dengan kuantiti yang sedikit, daripada makan hanya sekali, atau dua kali tetapi dengan kuantiti yang banyak.

Limau dan oren juga membantu - Apabila makan di restoran atau di gerai, pesanlah air limau nipis atau jus oren kerana minuman yang masam menggalakkan pembakaran lemak. Mintalah minuman yang mengandungi kurang gula.

Pilih serat bukan lemak - Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber terbaik untuk vitamin, mineral serat kandungan lemak yang rendah. Dalam gambar di bawah, saya share contoh makanan yang sihat dan berkhasiat yang juga merupakan makanan untuk kulit.

makanan untuk kulit
Makanan yang sihat dan berkhasiat


Anda apa yang anda fikirkan - Jangan menimbang berat badan setiap hari kerana anda tidak akan nampak perubahannya. Jika anda minum dengan banyak, kemudian menimbang berat badan, pasti berat badan akan meningkat. Ini menyebabkan anda berasa putus asa untuk berdiet.

Ambil makanan yang berempah - sesetengah rempah seperti cili, biji sawi boleh membakar kalori. Penambahan lada hitam bukan sahaja meningkatkan penghadaman tetapi juga meningkatkan pembakaran lemak.

Bijirin itu baik - Pilihlah lebih banyak bijirin dan kekacang dalam makanan. Bijirin adalah sumber utama tenaga. Bijirin dan hasil bijirin banyak mengandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral dan sedikit lemak.

Kesihatan lebih baik daripada kurus - Tumpukan perhatian untuk sihat, bukan untuk kurus. Ramai orang lebih berjaya dalam penurunan berat badan dalam jangka masa panjang apabila mereka menukar motif mereka daripada untuk kurus kepada untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah hasrat kita untuk kekal sihat dan segar. Tukarlah hasrat kita untuk memilih makanan yang boleh menyihatkan tubuh badan.

Bukan setakat fikir masak-masak - Cara memasak paling baik untuk mengurangi jumlah kalori dalam makanan adalah dengan merebus, memanggang atau mengukus. Bagi sayur-sayuran, tumisnya dengan sedikit minyak (misalnya satu sudu minyak masak). Hindari dari menggunakan minyak haiwan.

Piring juga memperdayakan - Ketika memilih piring makanan, ambillah piring yang rata dan bukan piring cekung. Ambil sayuran terlebih dahulu untuk memenuhi piring, kemudian baru nasi dan yang terakhir lauk dagingnya. Jika ingin tambah makanan, hanya sayuran yang diambil.

Banyakkan berjalan - Biasakan berjalan-jalan sesudah makan. Ini akan membantu dalam menghabiskan sebahagian kalori dalam makanan itu. Setiap 25 langkah kita berjalan, satu kalori akan digunakan.

Kurangkan gula - Kurangkan pengambilan gula kerana setiap satu sudu gula mengandungi 32 kilokalori.

Kredit: Artikel oleh Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL)

Perkara ini perlu dibuat secara long term yer, bukan sehari dua buat lepas tu senyap jer. Tak boleh tu hihi. So, jom kita amalkan diet yang lebih sihat dan kekalkan imej badan yang lebih positif.

Cara senang nak kawal selera? Boleh ikut panduan di atas dan tambah Cinch Shake Mix atau Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee. Dijamin terbaiklah!


Hubungi saya, wakil Shaklee anda:

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
www.nabihahyunus.blogspot.com
Thursday, December 4, 2014

Kenapa Vitamin E Sangat Bagus untuk Kita?

Salam sayang dari saya untuk pembaca semua,

Alhamdulillah, bulan Disember ini kick start untuk tahun baru 2015 yang cuma tinggal sebulan sahaja lagi. Dan, pihak Shaklee memberi berita happy kepada saya kerana jeng jeng jeng....

Promo Sustained Release Vita-C Plus dan Vitamin E Complex!

Maaf sangat-sangat kalau nampak blog saya jarang update. Saya akan cuba update sekerap yang mungkin ye hihi.

Back to the point, special bulan ini kerana promosi Vitamin C dan Vitamin E ini, Shaklee menawarkan:


  • Pembelian 6 botol Vitamin C/Vitamin E Complex, akan dapat percuma 1 botol Vitamin C/Vitamin E Complex
  • Pembelian 2 botol Vitamin C/Vitamin E Complex, diskaun sebanyak 5% daripada harga asal
Dalam artikel ini, saya ada share kebaikan kedua-dua vitamin ini:

 
Hari ini saya nak share kenapa Vitamin E ini sangat bagus untuk kita:

Mengikut kajian saintifik, minyak biji anggur terbukti amat berkesan untuk membantu mengatasi masalah kanser serta amat baik untuk awet muda dan memelihara kecantikan badan jika diamalkan secara konsisten. Vitamin E Shaklee ini sudah ditambah baik (improve) formulanya dengan minyak biji anggur atau grape seed extract. Antioksidan di dalam sebiji anggur agak tinggi, iaitu 400 iu. Memang bagus sangat untuk awet muda. Sehari pun, cuma telan sebiji kapsul sahaja hihi.

vitamin e

Pesan saya, nak cantik dan awet muda, telanlah vitamin E Complex dari Shaklee ini ye.

Hubungi saya untuk info dan pembelian:

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com



Thursday, November 20, 2014

Perbezaan Vitamin E Shaklee

Vitamin E antara vitamin yang popular dalam mana-mana produk kecantikan di pasaran sekarang. Ia mampu menghilangkan bekas parut seperti jerawat, demam campak dan parut luka akibat melecur jika disapukan secara konsisten.

Kalau kita pergi ke farmasi contohnya Watson atau Guardian, banyak produk vitamin E sama ada dalam bentuk softgel untuk dimakan atau krim muka yang ditambah dengan vitamin E.

Hari ini saya ingin berkongsi tentang vitamin E yang dimakan daripada Shaklee dan apa yang membuatkan ia berbeza daripada vitamin jenama lain.


Apa yang membezakan Vitamin E Shaklee ini lain dari yang lain?



Vitamin E Shaklee mempunyai ekstrak biji anggur yang sangat digalakkan untuk mereka yang mementingkan kecantikan. Ia turut membuatkan kulit kelihatan lebih muda.

Vitamin E ini juga merupakan anti oksida yang penting untuk melawan radikal bebas dari memusnahkan sel. Antara fungsi lain vitamin E termasuklah membantu merawat dan mencerahkan kesan parut serta membantu dalam penyerapan oksigen.

Dan kelebihan lain ialah vitamin E ini semestinya vitamin E Shaklee ialah vitamin semulajadi dan bukan vitamin sintetik. Produk vitamin semulajadi kebiasaannya mempunyai label d-alpha tocopherol.

Harga vitamin E ini mampu milik iaitu hanya RM 149 dan tahan selama 4 bulan. Kalau kira matematik pun, sebulan kita hanya perlu membayar sebanyak RM 37.25. Berbaloi sangat bukan?

Hubungi saya, wakil Shaklee anda:

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
Wednesday, November 19, 2014

Langkah-langkah untuk Mendapatkan Kulit Berseri

Kalau kulit bersih tapi kusam sahaja pasti mendatangkan masalah bukan? Langkah-langkah yang sesuai patut dimulakan dari sekarang terutamanya jika seseorang itu menampilkan keterampilan dan perlu sentiasa kelihatan cantik sepanjang masa.

Hari ini saya ingin berkongsi beberapa langkah untuk mendapatkan kulit yang berseri-seri.

kulit berseri tanpa mekap
Kulit Berseri tanpa Mekap Idaman Kita Semua


1. Gunakan Krim Pelindung Matahari atau Sunblock

Sebab kenapa kita perlu memakai sunblock ialah pendedahan terhadap cahaya matahari akan menjadikan kulit jadi tua dan meningkatkan risiko kanser kulit.

2. Berhenti Merokok

Tabiat merokok mempunyai kesan merosakkan yang sama seperti pendedahan kepada cahaya matahari,terutamanya meningkatkan kedutan dan kekeringan kulit.

3. Bersenam Secara Kerap

Bersenam membantu peredaran darah dalam badan, dan ia memberikan kulit berseri-seri secara sihat.

senaman
Bersenam

4. Tidur yang Mencukupi

Tidur secara cukup akan membantu mengelakkan lingkaran gelap bawah mata dan kulit kendur.

5. Makan "Makanan untuk Kulit" yang Sihat

Contoh seperti ikan, yogurt, buah-buahan berry, sayur-sayuran hijau dan sumber asid lemak penting seperti walnut dan flax seeds.

makanan yang sihat
Contoh Makanan untuk Kulit


6. Minum 8 Gelas Air Sehari

Ia membuatkan organ-organ besar mendapatkan hidrasi, termasuklah kulit.

7. Kekalkan Kulit yang Bersih

Sentiasa konsisten kepada ritual harian yang terdiri daripada membersih, menyegar, dan melembap dan gunakan skrub sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

Jika kita mengekalkan habit yang sihat ini, sudah tentu kita semua dapat kulit yang lebih sihat.

Tips tambahan => amalkan supplement seperti Shaklee supaya kulit kita sentiasa mendapat nutrisi yang optimum dan sihat sepanjang masa.

Hubungi saya, wakil Shaklee anda:

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com



Vitamin untuk Kulit Sihat dan Cantik

Kalau boleh, semua orang ingin dapatkan kulit yang cantik bukan? Dengan lambakan produk kecantikan di pasaran, sudah tentu ada kala kita pun terpengaruh. Sebagai pengguna, saya juga berdepan dengan situasi yang sama. Pilihan di tangan kita semua.

Saya ingin share vitamin-vitamin yang perlu untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik

Empat vitamin ini memang popular dan saya sendiri pun mengamalkannya.


Ianya penting untuk kestabilan hormon kita. Kekurangan B Complex dalam badan boleh membuatkan kita cepat letih, cepat marah atau moody, cemburu dan banyak lagi. Bila kita dalam keadaan hormon yang tidak stabil, jerawat akan mudah terhasil. Vitamin B Complex dari Shaklee semestinya pilihan saya hihi.

kebaikan b complex
Kebaikan B Complex



Ianya sangat penting dalam pembentukan kolagen. Ramai yang sibuk ingin membeli kolagen walhal hanya dengan mengamalkan makanan yang tinggi vitamin C membantu penghasilan kolagen dengan lebih baik. Antara vitamin C terbaik di pasaran sekarang ialah Sustained Release Vita-C Plus.

kebaikan vitamin C
Kebaikan Vitamin C



Ia terkenal sebagai vitamin awet muda. Ia dikatakan mampu melambatkan proses penuaan. Selain itu, vitamin E juga dikatakan membantu keseimbangan hormon dan mengawal kadar minyak dalam liang kulit. Vitamin E juga mampu mengurangkan kesan kulit jeragat selain pengambilan beta carotene. Vitamin E sangat membantu bagi mereka yang mempunyai masalah kulit yang berminyak. Contoh vitamin E ialah vitamin E Complex Shaklee.

kebaikan vitamin E complex
Kebaikan Vitamin E



Sangat penting dalam penghasilan sel baru. Pengambilannya membantu mengurangkan kesan kulit hitam (kulit mati akibat jerawat). Tompokan hitam pada kulit akibat jerawat sangat sukar untuk dihilangkan jika kita tidak mendapat protein yang cukup untuk penghasilan sel baru. Untuk mendapatkan kulit yang cantik, kita perlulah mendapatkan makanan yang bersumberkan protein yang baik. Contoh protein ialah Energizing Soy Protein Shaklee

kebaikan ESP shaklee
Kebaikan ESP


Selain daripada empat vitamin ini, air juga sangat penting.

Kenapa minum air sangat penting?

Ianya sangat penting dalam pengaliran darah, penyerapan sumber nutrien dari sumber makanan untuk diserap dalam tubuh. Kekurangan air boleh menyebabkan jerawat mudah terhasil. Kekurangan air boleh menyebabkan kita mempunyai kulit yang kering seterusnya mempunyai kulit yang bermasalah.


Jadi tunggu apa lagi? Harga untuk kecantikan tidaklah mahal kerana yang penting, pilih produk yang selamat dan benar-benar berkesan. Shaklee ini tak rugi digunakan hihi.

Hubungi saya untuk sebarang info dan pertanyaan.



Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS; 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
Monday, November 17, 2014

Atasi Stress dengan B Complex Shaklee

Stress atau tekanan adalah satu masalah yang jika tidak diatasi dengan betul, boleh membawa kepada kemurungan. Ada stress yang baik dan stress yang tidak baik, contohnya stress menghadapi peperiksaan dan stress terhadap alam pekerjaan. Mungkin juga stress dengan bau asap rokok hihi.

Jika stress ini berlarutan dan mengganggu kitaran tidur atau mengganggu hal peribadi seperti pergaulan dengan keluarga, boleh cuba mencari alternatif seperti berbincang dengan orang rapat dan melakukan aktiviti menarik seperti window shopping dan berbasikal.

Asalkan aktiviti itu yang tidak membuatkan kita semakin stress ye hehe.

Saya pun pernah berdepan dengan tekanan dan vitamin yang saya ambil antaranya ialah B Complex dari Shaklee.

vitamin b complex
B Complex Shaklee (120 biji)



Bgaimana B Complex Shaklee Membantu Mengurangkan Stress

Vitamin B ialah vitamin larut air yang memainkan peranan penting dalam fungsi imun dan sistem saraf, pertumbuhan sel, pengeluaran tenaga, metabolisma lemak serta kabohidrat, pertumbuhan dan perkembangan normal, kesihatan mental dan tekanan.

B Complex terdiri daripada 8 vitamin penting termasuklah 100 % biotin dan asid folik.

1. Vitamin B1 - membantu mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecergasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma.

2. Vitamin B2 - membantu mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan B6 dan asid folik.

3. Vitamin B3 - membantu mengurangkan pengaliran kolesterol dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut,

4. Vitamin B5 (Asid Panthothenic) - membantu memainkan peranan penting dalam melegakan tekanan/stress. Sering dirujuk sebagai vitamin "anti-tekanan". Menurut University of Maryland Medical Centre, ia penting untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan yang dihasilkan dalam kelenjar adrenal.

5. Vitamin B6 - penting dalam proses asid amino, membantu mengawal serotonin dalam otak (ketidakseimbangan boleh menyebabkan depresi), membantu mengurangkan senggugut, membantu menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya.
Perubahan dalam tahap serotonin boleh mengubah mood dan menjejaskan keupayaan seseorang untuk menghadapi tekanan/stress.

6. Vitamin B12 - membantu meningkatkan selera makan, membantu memperbaiki tindak balas saraf, membantu mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori dan fokus.

7. Biotin - membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan ekzema dan keradangan kulit.

8. Asid folik - membantu kesihatan fetus, mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stress, ulser mulut dan sebagainya.

Ini ada testimoni pengguna B Complex Shaklee:
testimoni B Complex
Testimoni B Complex

Hubungi saya, wakil Shaklee anda:



Nabihah Yunus
Shaklee ID:893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com

 
Sunday, November 16, 2014

Simptom Anda Kekurangan Omega 3

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tahukah anda, Omega 3 merupakan asid lemak yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan kita. Cara untuk mendapatkannya adalah melalui pemakanan.

Omega 3 yang diambil daripada asas tumbuhan tidak boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA secara berkesan oleh badan. Omega 3 membantu merembeskan prostaglandin dengan lebih berkesan untuk menghalang prostemegaly dan membuang air kecil yang timbul daripada punca andropos.

Ia juga boleh mengimbangi perubahan dalam kepekatan hormon wanita yang menyebabkan sindrom pra-haid atau pre-menstrual sindrom (PMS), dan memberikan kulit yang licin dan kemerah-merahan.



Antara makanan yang kaya dengan Omega 3


Pengambilan Omega 3 yang kurang dibimbangi akan membawa masalah kesihatan terutamanya dari segi fungsi otak dan organ dalaman tubuh seperti jantung.

Simptom Kekurangan Omega 3:

Antara simptom-simptom yang menunjukkan kita kekurangan Omega 3 adalah:

1. Perkembangan otak terganggu

  • Asid lemak dari Omega 3 sangat penting untuk perkembangan otak. Jika kekurangan asid lemak dari Omega 3 terutamanya semasa ia sedang pesat berkembang, maka otak tidak akan berfungsi secara optimum.
  • Janin dalam kandungan ibu yang sedang hamil dan tidak mendapat asid lemak Omega 3 yang mencukupi semasa sedang di dalam perut ibunya mungkin akan mengalami masalah penglihatan dan saraf.
2. Kesihatan jantung
  • Omega 3 antara fungsinya termasuklah menguatkan struktur sel pada organ jantung. Ia juga membantu melancarkan peredaran darah terutamanya aliran keluar masuk dari jantung dengan mengurangkan kadar kolesterol jahat LDL dan meningkatkan kadar kolesterol baik HDL.
  • Jika kekurangan Omega 3, arteri akan mengeras, aliran darah menjadi perlahan dan ini akan mengakibatkan tekanan darah tinggi berlaku dan kemungkinan besar, sakit jantung berlaku.
3. Masalah kulit
  • Kekurangan Omega 3 boleh menjadi punca masalah kulit seperti kulit kasar, liang roma tersumbat dan jerawat.
  • Ini juga boleh menyebabkan penuaan lebih awal seperti kulit berkedut akibat kekurangan peredaran darah dalam tubuh.
  • Wajah yang berseri menunjukkan peredaran darah dalam tubuh kita berjalan dengan lancar.
4. Alahan
  • Alahan boleh dikenal pasti melalui kesensitifan tubuh dan deria kita terhadap sesetengah bahan seperti makanan, habuk, debu dan ubat-ubatan.
  • Penambahan Omega 3 dalam diet harian dapat membantu mengurangkan masalah alahan.
5. Alzheimer
  • Penyakit ini juga dikenali sebagai penyakit nyanyuk
  • DHA iaitu komponen utama dalam minyak ikan adalah asid lemak yang penting untuk otak dan retina iaitu lebih daripada 30% struktur lipid dalam neuron.
  • Kekurangan DHA boleh menyebabkan tekanan perasaan, ADHD, dementia dan autisme.
6. Asma/Asthma (Semput)
  • Asma berlaku kerana saluran nafas yang tersumbat dan penghasilan bahan yang dipanggil leukotrienes.
  • Pengambilan Omega 3 dapat membantu mengurangkan pengeluaran bahan tersebut dan mampu melegakan pernafasan dengan membuang segala bendalir di sekitar saluran pernafasan.
7. Masalah Berat Badan
  • Kekurangan Omega 3 boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Apabila kita tidak mendapat Omega 3 yang secukupnya, lemak dan minyak yang kita makan tidak dapat dikeluarkan dari tubuh.
  • Lemak tersebut tidak digunakan untuk menukarkan tenaga, sebaliknya ia melekat pada salur, darah dan lebih teruk di sekitar organ penting seperti jantung dan hati.
  • Ini adalah antara punca utama masalah penyakit jantung, darah tinggi dan kencing manis.
8. Sakit Sendi
  • Apabila usia kita semakin meningkat, berat badan semakin bertambah dan ini menyebabkan fungsi sendi semakin lemah kerana bendalir penyambung sendi semakin berkurangan.
  • Omega 3 berfungsi membantu mencegah radang sendi dan melincirkan pergerakan antara sendi. Omega 3 juga membantu menambahkan kepadatan jisim tulang.
9. Autisme
  • Kajian mendapati ibu hamil yang mengambil Omega 3 semasa tempoh kehamilan mempunyai risiko yang kurang untuk mendapat anak autisme kerana Omega 3 mempunyai kandungan DHA yang tinggi.
  • Ia juga membantu meningkatkan tumpuan dan memori kanak-kanak autisme dan juga penghidap sindrom hyperaktif ADHD.
Antara simptom-simptom lain kekurangan Omega 3 ialah:
  • Mudah letih, penat
  • Lemah ingatan
  • Lemah tahap imunisasi
  • Kulit kering, ekzema, atau rambut gugur
  • Masalah jantung
  • Masalah kesuburan
  • Tekanan perasaan
  • Peredaran darah (blood circulation) yang tidak lancar

Macam kata-kata pepatah, mencegah lebih baik dari merawat. Mentor saya sendiri kata, kita semua wajib makan Omega 3 ini setiap hari. Lagipun, badan kita tidak boleh menghasilkan asid lemak Omega 3 secara sendiri. 

Pilihan Omega 3 saya tentulah Omega Guard Shaklee. Bulan November ini ada promosi Omega Guard beli 6 percuma 1 dan beli 2 botol Omega Guard akan dapat diskaun 5%.






Harga pun super jimat hihi. Grab cepat sebelum 30 November 2014 ye.

Berminat dengan produk Shaklee?

Hubungi saya,

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com


Shaklee Membantu Mengatasi Masalah Batu Karang

Secara umumnya, kaum lelaki lebih cenderung untuk mengalami penyakit batu karang. Namun begitu, kaum wanita juga tidak terkecuali terdedah kepada bahaya penyakit ini. Penyakit ini bukanlah asing dalam kalangan kita semua. Mungkin kerana penyakit ini jarang didedahkan dengan bahayanya berbanding penyakit seperti demam denggi dan obesiti.




Apakah Penyakit Batu Karang?

Batu karang ialah sejenis penyakit yang menyukarkan pesakit untuk membuang air kecil. Batu karang atau 'renal stone' bermaksud ada batu di buah pinggang atau saluran kencing seseorang itu. Batu karang terbentuk daripada zat kalsium yang bercampur dengan bahan-bahan lain dalam badan dan akhirnya 'membentuk' batu-batu kecil dipanggil kristal dan apabila bahan-bahan lain terkumpul atau berkelompok, lama-kelamaan ia membesar sehingga dipanggil batu karang . 


Golongan yang Sering Mendapat Batu Karang

Kategori umur yang sering mengalami batu karang ialah di antara 20 hingga 40 tahun. Ada juga yang berdepan dengan penyakit ini pada umur lebih muda dari 20 tahun dan lebih tua dari mereka yang berumur 40 tahun namun ia jarang berlaku.


Bagaimana Batu Karang Boleh Berlaku?

Batu karang boleh berlaku kerana beberapa faktor. Faktor yang utama adalah disebabkan tubuh seseorang itu kurang air. Sebab tubuh kekurangan air ialah air yang diminum kurang dan dalam masa sama, individu itu kuat berpeluh. Selain itu, kemungkinan batu karang terbentuk ialah tabiat pemakanan individu itu sendiri iaitu makan makanan yang mengandungi protein tinggi seperti daging merah, makan makanan masin, minum banyak kopi dan teh. Faktor lain termasuk penyakit ini mudah berlaku jika seseorang itu ada penyakit kencing manis dan darah tinggi.


Simptom Batu Karang

✿ Kesakitan pada bahagian abdomen iaitu sisi kanan dan kiri pinggang
✿ Kesakitan seperti berdenyut-denyut, berat dan sakit melilit yang amat sangat
✿ Terasa loya, hendak muntah dan berpeluh-peluh
✿ Sukar untuk kencing atau langsung tidak boleh kencing
✿ Kencing berdarah atau bercampur dengan nanah
✿ Demam dan menggigil


Nasihat dan Saranan

Minum air dalam kuantiti yang banyak iaitu 2.5 liter sehingga 3.0 liter sehari. Selain itu, kurangkan pengambilan daging merah, makanan laut, kategori makanan yang mempunyai asid urik yang tinggi serta kopi dan teh.


Set Shaklee yang Dicadangkan untuk Batu Karang:

Selain minum air kosong atau air masak dalam kuantiti yang banyak dan menjaga pemakanan, kita boleh mengambil alternatif lain iaitu menggunakan produk Shaklee. Set yang dicadangkan mengandungi supplement B Complex, Sustained Release Vitamin C Plus, Ostematrix dan Alfalfa Complex.

atasi penyakit batu karang


Bagaimana Supplement Shaklee Bertindak:

1. B Complex: Membantu menurunkan oksalat (garam mineral) yang membentuk batu karang

2. Vitamin C: Membantu mengasidkan air kencing dan batu karang tidak akan terhasil dalam air kencing yang berasid

3. Ostematrix: Mengandungi magmesium yang mampu menurunkan oksalat dan mencegah pembentukan batu karang

4. Alfalfa Complex: Membantu menurunkan infeksi (jangkitan) dan inflamasi (keradangan)


Berminat dengan produk Shaklee?

Hubungi saya, wakil Shaklee anda:

Nabihah
Shaklee ID: 893006
SMS 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com





Friday, November 14, 2014

Kebaikan Minum Air Masak

Air masak memang sangat penting dalam kehidupan kita. Tahukah anda bahawa tanpa minum air masak atau air kosong selama 3 hari, ia boleh meragut nyawa kita? Ia keperluan asas ye, yang memang kita kena ambil setiap hari.

Antara kesan kekurangan air masak yang utama:

- Badan rasa lemah, penat dan mudah pitam
- Sukar pergi ke tandas
- Kulit menjadi kering
- Rambut dan kuku yang tidak bermaya
- Sukar melakukan aktiviti harian

Itu kesan jika kekurangan air masak. Bagaimana dengan kebaikan minum air masak?

Antara kelebihan dan manfaat minum air masak termasuklah:

- Badan akan membuang toksin secara berkesan
- Dapat melakukan aktiviti harian dengan lebih selesa
- Kerap pergi tandas
- Rambut dan kuku kelihatan lebih sihat
- Kulit kelihatan lebih lembap
- Membantu mengelakkan badan panas
- Membantu sistem penghadaman yang lebih lancar

Ada banyak sangat kelebihan minum air masak ini. Mungkin bagi sesetengah orang, mereka tidak dapat minum air masak secara banyak dalam masa satu hari. Boleh cuba tips ini, ambil buah-buahan sitrus seperti lemon dan limau dan perahkan ke dalam satu gelas air masak itu. Jadi, rasanya pun taklah rasa kosong sahaja.

Jom minum air masak untuk kesihatan yang berpanjangan!

Thursday, November 13, 2014

Kelebihan Minyak Ikan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pernah dengar tak pasal minyak ikan? Minyak ikan ini memang elok dimakan terutamanya ibu mengandung, pelajar, orang dewasa dan juga kanak-kanak.

Minyak ikan ini bagus untuk perkembangan kita serta membantu jika menginginkan tekanan darah yang normal. Kenapa? Kerana ia melancarkan perjalanan darah dan membantu mencantikkan blood flow supaya berfungsi secara optimum. Contohnya individu yang mempunyai tabiat makan makanan bergoreng, berlemak memang sesuai mengambil minyak ikan supaya menjadikan aliran darah lancar. Dengan syarat, kurangkan juga pengambilan makanan tidak sihat dan banyakkan minum air masak ye.

Kenapa saya sarankan pengambilan minyak ikan ini? Sebabnya tubuh kita tidak dapat menghasilkan asid lemak Omega 3 untuk proses metabolisma. Asid lemak Omega 3 ini memang ada dalam minyak ikan.

manfaat Omega Guard
Omega Guard mengandungi Minyak Ikan 

So, cuba check jika anda ada dalam golongan ini:


  • Ibu hamil (asid lemak dari Omega 3 minyak ikan membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan, mengurangkan risiko lahir pra matang dan mengurangkan alahan bayi selepas bayi dilahirkan)
  • Ibu menyusu (perkembangan otak bayi)
  • Kanak-kanak (usia 0 hingga 6 tahun adalah peringkat umur yang sangat kritikal di mana pertumbuhan otak yang pintar perlukan makanan yang kaya dengan asid lemak Omega 3, DHA dan EPA. Ia bagus untuk sistem imunisasi kanak-kanak, asma, eczema)
  • Individu yang ingin mengawal berat badan (Omega 3 meningkatkan hormon Leptine yang mengawal selera makan dan membakar lemak lebih cepat)
  • Individu yang ingin meningkatkan kepekaan, daya ingatan, kecekapan kerja
  • Lelaki yang mementingkan kesihatan - memelihara dari penyakit jantung, strok, obesiti, kencing manis dan banyak lagi
  • Wanita yang mementingkan kecantikan (flawless skin) dan kesihatan (tulang dan sendi)
Shaklee pun ada menawarkan produk dari minyak ikan. Semestinya, Shaklee pilihan yang tepat dan selamat serta bijak. Dan, minyak ikan ini diekstrak daripada ikan lautan di perairan Jepun serta bukan diambil dari minyak hati ikan. Kanak-kanak atas usia 1 tahun pun boleh ambil. Tiada masalah.

Oh ya, bulan ini promosi Omega Guard. Setiap pembelian 6 botol akan percuma 1 botol Omega Guard. Kalau rasa 6 botol itu banyak, boleh beli 2 botol kerana ada diskaun 5 % dengan setiap pembelian 2 botol Omega Guardd ini.

Hubungi saya untuk info dan pertanyaan

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
Saturday, November 8, 2014

Testimoni: Pengalaman Pesakit Kanser Usus Minum ESP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini saya nak share testimoni yang saya ambil daripada blog Diet Diet Sihat. Pengalaman pesakit kanser usus minum ESP Shaklee dan apa yang beliau rasa setelah mencuba ESP. Ini juga antara sebab kenapa saya makin suka cerita pasal Energizing Soy Protein (ESP) yang best ini hihi ;D.


Pengguna ini merasakan yang setelah mencuba ESP, beliau berasa kenyang dan bertenaga. Kita sendiri tahu, kimoterapi akan memusnahkan sel kanser dan dalam masa sama, ada sel sihat juga musnah. Kalau kita sendiri ada keluarga yang menjalani kimoterapi, pasti tahu yang mereka ini nak makan pun tiada selera kan?

Pengguna ini juga rasa yang kulit makin lembap, berat badan pun sudah kembali ideal, rambut semakin tumbuh dan kuku juga sudah semakin cantik. Sebabnya, ESP ini diperbuat daripada protein soya. Ia bertindak untuk menggantikan sel yang tidak sihat dengan sel sihat. Saya baca testimoni ini pun, saya tumpang gembira. Perubahan positif macam ini, siapa pun suka kan? :)

Berminat untuk membeli produk Shaklee daripada saya?

Hubungi saya, wakil Shaklee bertauliah anda.

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com


Tuesday, November 4, 2014

Kisah Cinta Saya dan ESP

Assalamualaikum dan selamat sejahtera

Energizing Soy Protein (ESP) ini adalah produk Shaklee pertama yang saya cuba. Masa tu, main cuba-cuba sahaja. Tak terfikir pun masa tu nak jadi ahli :). Bulan Julai 2013, buat pertama kali saya berkenalan dengan ESP.

Kisah Cinta Saya dan ESP yang Hot

- Perut saya kurang berbunyi (kalau tak, bunyi perut saya menyanyi minta diisi kerana kelaparan). Dah makan sarapan pagi pun lapar lagi hihi :D
- Lebih bertenaga, tak rasa lemau lembik badan. Kalau tak saya asyik nak tidur je haha
- Rasa fresh (sama macam kat atas tu). Masa saya start consume ni dekat bulan puasa. Kalau kita berpuasa ganti pun boleh minum. Memang saya rasa badan saya segar sahaja masa bulan puasa
- Kulit rasa lembap dan tak kering. Ini memang saya rasa walaupun masa cuaca panas


Manfaat ESP Shaklee
Selain untuk kulit dan tenaga, ESP juga sangat bagus untuk mendapatkan rambut yang sihat, memastikan sel kulit yang sihat dan mencukupkan keperluan protein yang hilang akibat proses memasak dan menggoreng makanan yang lama.

ESP ini ialah soya protein bukan GMO. Rasanya tulen dan ia juga diperkaya dengan 9 asid amino perlu serta proses pembuatannya dikawal oleh Identity Protection Programme (IPP). Maknanya, proses pembuatan ESP ini dijamin berkualiti, memenuhi dan melalui proses piawaian yang terbaik.

Cara bancuh ESP ini istimewa untuk pelanggan saya sahaja. Ianya esklusif dan yang pasti, banyak kesan positif yang anda akan perolehi. Saya beri jaminan, ESP ini sangat best, istimewa dan bagus untuk mereka yang mementingkan kesihatan dan kecantikan.

Nak kesan lagi best? Saya akan cadangkan vitamin yang sesuai untuk keperluan badan anda. Setiap pembelian dari saya, saya akan invite anda masuk ke group esklusif kami. Saya juga akan pastikan anda mendapat guide dan konsultansi terbaik khas untuk anda.

Feel free to ask me anything ;)

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com



Saturday, November 1, 2014

Kenapa Saya Perlu Makan Omega Guard?

Pernah tak baca dalam surat khabar atau majalah yang Malaysia dikategorikan antara negara yang menghadapi obesiti di Malaysia? Takut tak dengar. Ini fakta ye. Sebagai inisiatif untuk sihat, ada satu produk baik untuk kita semua. Nama produk ini ialah Omega Guard.

Omega Guard berfungsi sebagai pemecah lemak dan mampu merendahkan paras kolesterol.
Ia juga berfungsi mencegah penyakit lebih berat badan dari awal. Mencegah lebih baik dari mengubati bukan? Omega Guard ini juga mengandungi Omega-3, iaitu asid lemak yang tidak dapat dihasilkan oleh badan.

Kenapa Saya Perlu Makan Omega Guard?

manfaat omega guard
Manfaat Omega Guard

Selain mampu merendahkan kolesterol, antara fungsi lain Omega Guard termasuklah:

- Membantu kulit lebih cantik dan glowing (berseri-seri)
- Membantu penyakit buah pinggang
- Mengawal masalah obesiti
- Membantu mengatasi alergik dan ekzema
- Mencegah salur darah dari tersumbat dan strok
- Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
- Memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout
- Membantu menangani PMS
- Menguatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak

Omega ini juga sangat elok untuk mengawal tekanan darah tinggi. Nak tahu lebih lanjut boleh tanya saya. Saya sedia membantu anda.

PERHATIAN!

Bulan november ini sangat istimewa kerana ada promosi dari Shaklee. Setiap pembelian botol ke-6 Omega Guard, akan dapat percuma 1 botol dan terus menjadi ahli Shaklee. Best sangat-sangat. Tengah bulan Disember nanti, dapat lagi cashback.

Next entry saya kongsikan testimoni dan beauty tips yang best tau.

Let's change our lifestyle to a healthier one hihi :)

Hubungi saya untuk info, pertanyaan dan konsultansi

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com






Fara_nym; Bloglist October - November

Akhirnya saya mengupdate blog setelah sekian lama jadi Sleeping Beauty uhuk. Hari ni saya join Bloglist untuk satu blog ini.


Klik banner untuk ke blog penganjur. Boleh dapat masuk bloglist namun penyertaan terhad kepada 15 blog sahaja. Cepat sebelum terlambat :)

Syarat penyertaan sangatlah mudah.

Sekian my update hihi :D.

Tuesday, October 28, 2014

Kebaikan Mandi Air Sejuk

Sekarang musim hujan turun. Tempat saya sendiri, semalam hujan agak lebat dan hari ini pula, hujan panas. Tiada angin apa, hujan tiba-tiba huhu. Mungkin bila waktu hujan, kita lebih suka mandi air panas untuk menghilangkan kesejukan. 

Saya baca blog Puteri Kasih, dan tuan blogger cerita mengenai kebaikan mandi air sejuk. Bagus ke tak mandi air sejuk berbanding air panas? Sebenarnya mandi air sejuk lebih elok dari air panas, dan agama Islam sendiri menggalakkan mandi air sejuk. Pasti ada sebabnya kenapa agama sendiri menggalakkan mandi air sejuk berbanding air panas.



Meningkatkan Sistem Imuniti
- Selain meningkatkan kekebalan tubuh, air sejuk yang disiramkan ke tubuh dapat meningkatkan sel darah yang dapat melindungi diri dari terkena jangkitan penyakit seperti demam, selesema dan batuk.

Melegakan Selesema
- Mandi dengan air sejuk ketika selesema dapat merendahkan suhu badan seterusnya mengelak dari hidung tersumbat.

Mengatasi Masalah Darah Beku
- Air sejuk dapat melancarkan perjalanan darah dalam tubuh kita dan membuatkan tubuh kita berasa lebih sihat dan bertenaga.

Menurunkan Berat Badan
- Bagi sesiapa yang ingin menurunkan berat badan, memang disyorkan untuk mandi air sejuk kerana ia dapat merangsang penghasilan lemak untuk bertindak membakar timbunan lemak jahat. Lemak sendiri boleh dikategorikan kepada dua, iaitu lemak baik dan lemak jahat. 

Menghilangkan Tekanan
- Suhu dingin dari air sejuk akan meresap ke dalam badan, dapat membantu untuk merehatkan diri dan juga meningkatkan sistem metabolisme (kadar kalori dalam badan terbakar).

Menyihatkan Paru-paru
- Ketika mandi dengan air sejuk, paru-paru akan terbuka dan membuatkan pernafasan lebih baik dan selesa.


Banyak kebaikan mandi menggunakan air sejuk. Patutlah orang zaman dahulu suka mandi menggunakan air dari perigi. Sejuk memang sejuk, dan tidak hairanlah kebanyakan orang yang suka mandi pagi dengan air sejuk ini tubuh badan mereka sihat dan bertenaga.


Friday, October 24, 2014

Kesan Tidak Bersihkan Mekap di Wajah

Pernah tak kita sedar betapa pentingnya membersihkan wajah sebelum tidur? Membersihkan wajah sebelum tidur dengan cara bersihkan daripada segala kotoran dan mekap yang ada.

Kenapa ia penting? Menurut artikel ruangan Famili, 20 Oktober 2014 dari akhbar Berita Harian, membersihkan wajah sebelum tidur penting supaya kotoran dan sisa solekan tidak berkembang menjadi jerawat.

Oleh itu, cuba buang perasaan malas dan lupakan seketika keletihan yang dialami, pastikan wajah dibersihkan terlebih dulu sebelum tidur. Di bawah ini, saya ambil 5 kunci penting kesan tak elok jika tidak tanggalkan mekap dan sisa solekan dari artikel Berita Harian itu.

Antara kesan buruk jika membiarkan wajah tidak dicuci dan tidur dengan sisa solekan:

1) Kulit kemerahan

2) Kulit kering

3) Kulit mudah berkedut

4) Pori wajah membesar

5) Kegatalan

Impak dia sangat tidak diingini. Ada seorang gadis yang tidak pernah menanggalkan mekapselama dua tahun, dan akhirnya bila ditanggalkan, kulit si gadis ini sudah tua sebanyak 10 tahun. Kulit dia pun tumbuh blackhead, tompok-tompok hitam dan jeragat. Kesian sangat bila baca cerita ini.

Nak kulit yang tanpa cela, jangan lupa tanggalkan mekap!

Apakah pilihan pembaca? Pernah tak terlupa menanggalkan mekap sebelum tidur? Cuba elakkan. Mesti kita semua nak kulit bersih bukan?

Kulit bersih, hati ceria. Jika nak berdepan dengan orang pun, confident dan gembira sahaja rasa ;).

Antara produk Shaklee, ada produk Skin Care Nutriwhite iaitu Gentle Action Make-Up Remover. Senang untuk membersihkan sisa solekan dan mekap anda serta sesuai untuk mereka yang ingin mengambil wuduk untuk menunaikan ibadah solat ;).

Berminat hubungi saya, wakil Shaklee anda.

Nabihah Yunus
SID 893006
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
SMS: 012-3620750



SEGMEN: Kapas Putih November Bloglist

Sedang-sedang saya blogwalking, saya terbaca segmen dari blog Kapas Putih. Panggil sahaja blogger ini N.

Sambil join, boleh masuk bloglist November tau.


Syarat nak join mudah sahaja. Boleh klik banner atas untuk pergi ke blog tuan penganjur ini.

Terima kasih banyak-banyak blogger N anjurkan segmen bloglist untuk bulan November hehe.

Cepat-cepat join sebelum pukul 2:00 pm, 31 Oktober 2014.



Amalan Hilangkan Resah dan Stress

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Pernah tak anda rasa resah, gelisah dan hilang punca? Anda tak tahu apa yang terjadi pada diri, mood asyik nak mengamuk sahaja? Saya sendiri ada juga perasaan begitu. Rasa macam penat sangat tapi tak buat pun kerja apa-apa.

Nak tidur pun kejap pusing ke kiri, kejap pusing ke kanan. Macam satu benda pun tak jadi.

Kredit: Uncle Google

Tu orang putih punya cara. Kalau cara kita, cara Islam bagaimana?

Saya pernah tanya kepada mentor saya, Puan Siti Nurazlina atau nama glamour beliau Lyna Noh. Beliau cuma cakap kepada saya, baca zikir Fatimah, Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali dan Allahuakbar 33 kali.

Sebenarnya kan, saya ingatkan beliau nak suggestkan saya makan B Complex Shaklee atau Cinch Tea Mix, juga dari Shaklee. Pasal saya mengadu yang saya rasa penat, stress atas sebab tertentu, tapi saya tak cerita kenapa saya stress.

Saya sekarang masih bujang, berbanding dengan mentor saya di mana beliau mempunyai tiga anak lelaki. Bayangkan anak lelaki kecil, dalam lingkungan umur 3 tahun ke 7 tahun, betapa lasak untuk diuruskan. Nasihat beliau membuka mata saya supaya jangan pertikaikan amalan-amalan sunat dan paling penting, dahulukan amalan wajib. Beliau juga mempunyai ranking tertinggi dalam Shaklee dan Insya Allah, saya akan ikut jejak langkah beliau. Doakan saya ye pembaca yang saya sayang ;).

Stress ada yang baik dan buruk. Kalau kita tahu itu stress yang baik, seperti nak jawab kertas peperiksaan, itu tiada masalah besar. Itu sebagai motivasi kita supaya hendak berjaya. Jika stress yang tak baik, cuba tarik nafas dalam-dalam. Cuba berdepan dengan kelemahan kita dan perbaiki supaya itulah kali terakhir kita buat kesilapan yang sama.

Lagi satu, beliau juga menasihatkan saya mendekati al-Quran dan buku membangun jiwa sebagai teman. Insya Allah stress pun tidak mahu datang.

Kesimpulannya, cubalah amalkan zikir Fatimah setiap hari. Lagi elok, panjatkan kesyukuran dan berdoa kepada Tuhan Yang Maha Esa (jika anda bukan Muslim, bolehlah baca doa mengikut agama anda). Doa seperti minta bersihkan hati, kuatkan iman dan tidak mudah putus asa.

Terima kasih kerana membaca.


Thursday, October 23, 2014

Sukar Kawal Selera Makan Anda

Adakah anda pernah mengalami situasi begini? Situasi di mana anda sukar untuk mengawal selera makan meskipun sudah mencuba berbagai-bagai alternatif. Artikel ini sangat menarik dan saya ambil daripada Majalah Rapi edisi 15 Mac 2014 dalam ruangan Tanya Apa Sahaja.

Kenapa saya sukar kawal makan?

Pernah tanya kenapa saya mempunyai selera makan yang kuat? Tengok kek coklat, sedapnyeee. Tengok soto ayam, nakkkkk. Tengok orang tulis resepi nasi goreng USA, nak buatlah. Kalau orang cerita pasal pisang goreng campur coklat dan cheese, nak belilah. Hihi. Jangan pulak lepas baca post ini pergi beli lauk-pauk, masak masakan kalah chef di hotel atau pergi google resepi macaroni bakar pulak. Jangan salahkan saya hihi. Jom baca apa soalan cik adik ni.


Soalan: Saya bersenam purata 5 kali seminggu (1 jam setiap sesi) dengan menggabungkan latihan kardio dan beban. Masalahnya saya sukar mengawal selera makan. Bagaimana untuk mengatasinya?

Jawapan Pakar:

Jangan kurangkan pengambilan makanan terlalu banyak, lakukan berperingkat. Mulakan dengan malam dulu dengan mengurangkan pengambilan kalori. Kalau mahu makan lebih, waktu tengah hari adalah paling sesuai kerana kita akan menggunakan tenaga sekali gus membakar kalori.

Tubuh masih memerlukan karbohidrat, lemak dan protein jadi ambil secukupnya. Jadi jangan berlebihan kerana rutin senaman di gimnasium hanya boleh membakar 600 kalori setiap sesi. Rugi jika sudah bersenam dengan kerap namun tidak mampu mengawal nafsu makan. Lakukan perlahan-lahan.
________________________________________________________________________________

Saya juga ada belajar satu tip dari membaca majalah kesihatan. Jika kita terasa lapar, cuba minum segelas air. Ingat ya, air masak, air putih atau air mineral. Bukan kopi, teh atau minuman bergas. Selepas itu, bila terasa lapar juga maksudnya, memang badan kita memerlukan makanan. Jika tidak, kemungkinan rasa lapar itu disalah tafsirkan oleh badan sebagai rasa dahaga.

Pesan saya, apa yang kita makan amat penting kerana bukan mudah hendak maintainkan berat badan dan bukan mudah juga untuk turunkan kalori.

Pilihan yang sihat tentunya makan secara ala kadar dan jauhi fast food! Tak boleh, tak boleh kalau nak badan fit.

Sekarang misi saya nak turunkan umur biologi saya. Pernah dengar tak umur biologi? Ini ditentukan oleh mesin khas yang menyatakan adakah badan kita sihat, lebih muda dari usia sebenar kita atau lebih tua dari usia sebenar kita. Umur saya sekarang 20-an, dan saya pernah tengok umur biologi saya, ngeri tengok angka tu hehe ;).

Oleh itu, mari bersenam dan makan secara bersederhana dan sihat mulai hari ini.


Perhatian!

Satu cara untuk kawal selera makan adalah dengan mengambil Cinch Shake Mix Shaklee. Ia mampu mengawal selera besar anda kerana ia diperkaya dengan protein yang mengenyangkan dan mengelakkan otot menggeleber ketika penurunan berat badan berlaku. Percayalah cakap saya. Ia membantu kita berasa kenyang dengan lebih cepat dan mengurangkan pengambilan nasi juga! My own testimony and what I feel by drinking this lovely supplement drink :)

Email saya di nabihah_yunus@yahoo.com untuk sebarang pertanyaan dan info.


Friday, October 17, 2014

Manfaatkan Bahan Semulajadi untuk Kecantikan

Petua untuk cantik hari ini saya ambil dari Majalah Mingguan Wanita, Julai-Ogos 2013 bersempena Edisi Khas Aidilfitri. Petuanya mudah dan senang, murah dan pantas dan boleh didapati dari dapur rumah sendiri. Mudah dan senang sahaja :).

Boleh dapat feeling macam wanita Melayu terakhir ;).

collagen powder shaklee
Datin Norjuma


Cantikkan kulit wajah Datin Norjuma? Contoh wanita Melayu yang lembut dan sopan serta mempunyai perwatakan yang menarik. Bersih dan sihat kulit beliau. Inshaallah, kita semua pun dapat kulit seperti beliau.

Ini saya kongsikan ikhtiar untuk kecantikan dan awet muda yang boleh dilakukan sebagai sesi rawatan muka dan badan tanpa menelan belanja banyak.

Petua Mudah Menggunakan Bahan Semulajadi

1. Untuk wajah yang bersih dan bersinar, amalkan makan kelopak bunga mawar merah setiap hari.

2. Selain itu, air rebusan inai juga dapat mengatasi wajah yang pucat. Tumbuhan ini juga amat bermanfaat untuk kesihatan dalaman wanita.

3. Tekap mata dengan uncang teh selama 10 minit. Petua ini dapat menyegarkan mata dan menghilangkan lingkaran gelap di bawah mata.

4. Sesetengah orang mengalami masalah rambut kering dan gugur ketika bulan puasa. Bagi mengatasinya, ramas daun bunga raya sehingga keluar lendir. Tapis dan buang hampasnya, satu pati ini di kulit kepala dan rambut. Kemudian, balut kepala dengan tuala selama 10 minit. Hasilnya, rambut sihat dan bersinar dan kulit kepala terasa segar serta sejuk.

5. Lenyekkan tomato sehingga lumat, lumur pada wajah dan biarkan sehingga kering. Kemudian bilas dengan air putih. Masker semula jadi ini akan membuatkan kulit wajah licin, lembut dan sekata.

6. Agar bibir merah dan merekah bak delima, sapukan madu pada bibir setiap malam sebelum tidur. Apabila bangun pagi, cuci lebihan sisa madu di bibir dengan hirisan limau nipis.

7. Kulit badan juga jangan diabaikan. Untuk miliki kulit yang cerah dan kemerahan, gosok setiap inci tubuh anda dengan hampas kelapa. Ia akan menanggalkan daki dan membuatkan kulit lembut dan lembap.

Nak kulit dapat kesan lagi best? Cubalah gabungkan semua tips di atas dengan Shaklee Collagen Powder, di mana ia mampu memberikan kulit glowing, gebu dan awet muda.

Selamat mencuba!


Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
www.nabihahyunus.blogspot.com
SMS 012-3620750
Thursday, October 16, 2014

Cerita Nabihah dan Miss 'J'

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Siapa Nabihah? Saya lah tu. Hehe. Selalu sayacerita produk guna testimoni orang lain. Hari ini saya nak share testimoni sendiri. Cerita bagaimana saya berkenalan dengan Miss J.

Alkisahnya, sejak sekolah rendah, sekolah menengah sampai saya jadi graduan, saya mempunyai masalah Miss J. Siapa pula Miss J? Tengok gambar di bawah ini. Dapat teka siapa Miss J? Kawan saya cakap tak boleh sebut nama Miss J ini. Nanti dia lagi suka datang. Takut tak? :)


kulit cantik tanpa jerawat
Miss 'J' di dagu


Saya punya seluruh muka, adik dalam gambar ini bersih juga kulitnya hehe. Bila masuk kolej, baru ada kesedaran nak jaga muka secara betul-betul. Masa itu masih tak tahu kepentingan minum air masak, makan buah. Ada juga mak saudara tegur. Sedih tau orang tegur. Kalau dia offer pergi spa ke, bawa pergi jumpa doktor pakar kulit takpelah. Ni masa tengah dengan keluarga dia tegur. Cis, hahah. Itu cerita lama. Kalau saya tahu dari kecil lagi sudah pakai bedak sejuk tempek malam-malam, masker tomato atau masker putih telur.

Lagi satu, saya ada tabiat buruk. Suka picit Miss J, jururawat, apa sahajalah panggilan. Mana nak mengaku muka ada masalah hehe. Ingat picit boleh selesaikan masalah. Namun begitu, makin teruk adalah.

Saya ada pakai produk ini, effort nak cantik. Konon nak kulit macam artis Korea, Song Hye Kyo, pelakon Full House. Nak cantik macam Dato' Siti Nurhaliza lah kalau contoh artis Malaysia. Lambat-laun, baru saya tahu produk yang saya pakai itu ada merkuri dan hidrukuinon (atau salah satu). Produk itu produk dalam negara. Mungkin itu salah sebab kulit saya lambat sembuh.

Dato' Siti Nurhaliza

Song Hye Kyo

Cantik kan kulit mereka berdua? Bersih dan natural beauty. Tanpa mekap pun, kulit mereka sangat saya suka hihi. Berbalik kepada produk yang saya cuba itu, saya belajar yang kesan segera (instant) memang tidak boleh pakai. Kena hati-hati dan memang jangan harap saya hendak beli lagi. I learn my lesson, hard time.

Cerita saya dengan produk S. Kerana awak Miss J, ku bertemu dengan produk S. Bila saya jumpa produk S, saya fall in love. Jatuh cinta pandang pertama. Hehe. Saya sebenarnya bila belajar mengenai produk syarikat S, baru tahu kajian setiap tahun memakan hampir 250 juta dollar America. Juta dollar? Terperanjat tak dengar? Produk ini juga sudah lama di pasaran Malaysia. 26 tahun, sebelum saya lahir lagi. Kehebatan produk ini dengan tag line nya, "Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam" menambat hati saya.

Ini testimoni saya yang sebelum ini malu-malu kucing nak tunjuk gambar. Saya pun jarang post gambar kerana saya sedar kulit saya masih belum betul-betul sihat lagi. Sekarang, syukur Alhamdulillah dah bersih, banyak jugalah berbanding masa belum kenal produk S ini.

hilangkan jerawat dengan shaklee
Testimoni Set Cantik Shaklee


Sekarang sudah tahu apa produk S? Shaklee ye pembaca yang saya sayang. Itulah my own #shakleeeffect. Shaklee Effect yang berlaku pada saya. Kesan pencahayaan lain, yang gambar sebelum itu waktu pagi dan selepas itu waktu malam. Tapi anda dapat lihat perbezaannya bukan? Perubahan saya sendiri rasa dan alami. Kulit saya yang sebelum itu, lagi teruk pun pernah saya rasa. Masa itu sedih sangat. Kenapa saya tak kulit macam orang lain T_T.

Gambar sebelum itu sebenarnya masa asyik makan dengan lahapnya coklat Daim dari Langkawi itu. Saya penggemar coklat, sehari saya boleh telan dalam 8 biji coklat itu. Sedap sangat makan sampai lupa diri. Lepas itu, ambik kau. Naik terus satu muka, saya tunjukkan belah kanan pipi dan rahang sahaja. Sebab, bahagian itu yang paling obvious huhu. Saya nak cantik untuk Allah dan juga sebagai confidence booster. Penampilan diri sangat penting dari segi pemakaian, kulit yang bersih, gigi cantik dan sebagainya kerana ini akan meningkatkan keyakinan kita untuk bercakap.

Produk yang saya amalkan ialah.....  Set Kecantikan Shaklee terdiri daripada Energizing Soy Protein (ESP), Vitamin B Complex, Vitamin C 500 mg dan Vitamin E Complex. Tambahan saya ambil Meal Shakes, Alfalfa Complex dan Herb-lax.

Banyak sangat eh? Sebenarnya, saya rasa yang betul-betul tunjukkan kesan paling umphh, Energizing Soy Protein, Meal Shakes, Alfalfa Complex dan Herb-lax. Lawas untuk ke tandas hehe. Alfalfa Complex saya ambil kerana ia berkesan untuk detox, untuk mencuci darah dalam badan, membuang bahan yang tidak diperlukan dari tubuh seperti peluh, sisa makanan yang tidak hadam dan angin dalam badan. Memang beza kalau saya ambil Alfalfa Complex ini dengan tidak ambil.

Produk Shaklee memang terjamin kualitinya. Bukan produk buatan kilang dalam rumah atau yang tiada piawaian untuk memastikan produk itu selamat serta tidak mempunyai bahan kimia yang berbahaya.

Saya kongsikan ini untuk kebaikan dan juga tunjukkan kenapa saya jatuh cinta dengan Shaklee. Cubalah. Mana tahu anda dapat kulit idaman yang selalu anda idamkan. Nak kesan optimum pakai produk Shaklee ini, feel free to contact me. Saya akan cuba sedaya upaya membantu anda selesaikan masalah anda. Nak add saya di Facebook pun boleh. Facebook saya Nabihah Yunus.

Baca coretan saya sebelum ini untuk set vitamin premium dan paling cepat kesannya. Ia 100% selamat dan disahkan keberkesanan secara klinikal.


Ini coretan saya, kisah panjang bagaimana saya berkenalan dengan Miss J dan bagaimana Miss J mempertemukan saya dengan produk S (Shaklee).

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
www.nabihahyunus.blogspot.com
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com




Wednesday, October 15, 2014

Lima Langkah Dapatkan Kulit Cantik dan Cun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tips ini saya ambil daripada kawan blogger saya. Klik sini untuk lawat artikel yang dikongsi beliau.

Sekarang memang kena waspada dan berhati-hati pilih produk. Kalau tersalah pilih produk kecantikan yang mengandungi merkuri dan hidrokuinon, parah ye. Nak pulihkan memang ambil masa, bukan seminggu dua. Oleh itu, lebih baik ambil langkah berjaga-jaga, bukan?

Lima langkah untuk dapatkan kulit cantik ini sangat mudah tetapi kalau diabaikan, memang kesan tak memuaskan lah.

Tanpa membuang masa, jom baca:

1. Jalani gaya hidup yang sihat

Untuk membuat kulit tetap cantik, dianjurkan untuk minum air putih lebih kurang 8 gelas sehari. Lebih kurang 2 liter. Kurang minum akan membuat kulit dehidrasi dan menjadi kering serta rapuh.

Selain itu, banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran agar tubuh dan kulit mendapatkan nutrisi yang cukup.

2. Dapatkan produk yang dapat membantu memperbaiki kulit

Beberapa produk yang boleh membantu mempertingkatkan kecantikan kulit antaranya ialah losyen, toner, pelembap, make-up remover dan skrub.

Pilihlah produk yang sesuai dengan jenis kulit. Jika anda mempunyai kulit kering, pakailah produk yang dikhaskan 'untuk kulit kering'. Jika anda berkulit sensitif, pilihlah produk yang dikhaskan 'untuk kulit sensitif'.

3.   Pastikan mencuci muka setiap hari

Basahilah muka dengan air hangat untuk membuka pori-pori kulit. Pakailah pembersih atau skrub wajah dan usapkan wajah dalam gerakan melingkar. Kalau pakai steamer, pastikan pemakaian paling lama 30 minit sahaja, kerana ia bertindak mengeringkan kulit jika didedahkan terlalu lama.

4. Bersihkan wajah dari mekap

Selalu bersihkan wajah daripada mekap atau riasan sebelum tidur. Sisa mekap hanya akan menutup liang pori, terutamanya jika tidak dibersihkan dengan betul, membuatkan muka berjerawat dan munculnya bintik hitam.

5. Komited dan sabar

Lakukan proses di atas selama seminggu dan anda akan dapat lihat hasilnya. Paling penting, konsisten dan berterusan.

Apa yang ditekankan ialah kecantikan dan penjagaan kulit yang betul mesti seiring. Macam aur dan tebing. Kulit yang cantik memang jadi idaman, dan langkah penjagaan yang betul juga diperlukan.

Selain tips di atas, boleh juga cuba mengambil supplement Shaklee. Saya berani jamin hasilnya memang tip top. Bulan ini pun ada promosi Energizing Soy Protein (ESP). Makanan tambahan berasaskan soya non-GMO (tidak diubah suai genetiknya) yang memberikan energy booster dan dalam masa sama, membantu mencantikkan kulit. Lagi-lagi kalau tambah set kecantikan Shaklee yang lain :).

Di bawah ini saya share entry lepas kenapa kita semua WAJIB ambil ESP:

Kebaikan ESP

Promosi ini sampai 31 Oktober ye. Tapi kalau beli 1 tin sahaja, pun boleh. Nak beli banyak 6 tin terus pun boleh hihi. Next entry saya cerita kenapa saya suka sangat ESP Shaklee :D.

Hubungi saya untuk apa yang terbaik untuk kulit anda segera.

Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS 012-3620750


Saturday, October 4, 2014

Keistimewaan Energizing Soy Protein

Energizng Soy Protein (ESP) antara produk yang popular dari Shaklee. Ia mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri. Sumber protein penting untuk menggantikan sel yang telah lama dan tidak diperlukan lagi. Protein yang terbaik tentulah sumber yang berasal dari non-GMO (non-Genetically Modified Organism).

tambah tenaga, kulit cantik
Energizng Soy Protein (tahan 1 hingga 2 bulan)


Antara manfaat ESP Shaklee ialah:

- Sumber "Protein Lengkap" dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar doperolehi dari diet seharian.

- Berasaskan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemah dan rendah kolesterol.

- Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yang aktif.

- Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna.

- Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.

- Kandungan lemak dalam ESP sangat minimum iaitu 1 gm.

- Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah.

- Paling penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet.

- Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.


Kesan Sampingan Energizing Soy Protein:

1. Kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri.
2. Membantu hilangkan parut jerawat di muka.
3. Memberi tenaga berpanjangan dan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih.
4. Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur.
5. Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.
6. Menyokong kesihatan imunisasi badan.
7. Mengawal paras kolesterol.
8. Menyokong kesihatan jantung dan prostat.


Jika anda sering lesu, lemah dan penat, ESP Shaklee inilah yang terbaik. Nak kuit cantik pun minum ESP juga :)

Perhatian: Promosi ESP berlangsung bulan Oktober ini. Setiap pembelian 6 tin ESP, akan percuma 1. Setiap pembelian dari saya akan disertakan jadual pengambilan dan konsultansi.


Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan pesanan.

Nabihah
Shaklee ID: 893006
SMS 012-3620750




Friday, October 3, 2014

Giveaway Pertama SitiSab

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Excited pula bila saya ditag oleh blogger Nyamuk Terbang (nama blogger sebenar ialah Atiqah). Thank you dear :)

Giveaway ini dari SitiSab, seorang blogger yang cantik. Hadiah yang ditawarkan pun best, RM 100 tau!


Syarat entry mudah sahaja:

SYARAT PERTAMA!!!

1. FOLLOW SitiSab's Blog tau!
 (keputusan pemenang bertuah akan di umum dalam blog!) 

2. Copy PICTURE di atas ni dan link kan ke SitiSab's Blog 
(Link kan ke entri "Giveaway Pertama SitiSab")

3. Sila letak TITLE entri dengan "Giveaway Pertama SitiSab" ye.

4. Sila TAG kan seberapa ramai kawan2 anda untuk join giveaway ni ye!
(minimum 3 orang!)

5. Sila TINGGALKAN LINK anda tentang "Giveaway Pertama SitiSab" di ruangan komen entri ini 
(Kalau takde tinggalkan link entri, penyertaan tidak di kira)

- Haa.. senang je kan syarat2 yang pertama ni -

SYARAT KEDUA!!!

Anda TIADA BLOG tapi nak jugak join "Giveaway Pertama SitiSab"?

JANGAN RISAU! :)

Sila baca syarat2 untuk warga Facebook pulak ya ^_^

1. Klik like pada Fanpage SitiSab

2. Dekat wall fanpage tu sila POST/UPLOAD picture di atas 
dan copy link di bawah ni

http://www.sitisab.com/2014/10/giveaway-pertama-sitisab.html

Punyalah copy paste je huhu. Siapa yang tidak mempunyai blog pun boleh join, guna Facebook sahaja.


Saya nak tag tiga rakan blogger:

3. Faiz

Join jangan tak join kekeke. Lagi satu entry boleh join (klik sini)