Sunday, March 23, 2014

Tips: Jangan Layan Kesedihan Itu

Setiap insan pasti pernah berdepan dengan jenis manusia yang suka cakap belakang atau erti kata lain, mengumpat atau bergosip. Usah bimbang dan khuatir, biarlah ia menjadi seperti angin lalu sahaja. Seorang yang saya amat hormat pernah beritahu saya, jika kita marah dan membidas kembali apa yang dikatakan orang itu, maknanya kita tidak suka, benci apa yang ingin disampaikan Tuhan kepada kita, ia amat tidak bagus di sisi agama, bahkan kita juga dianggap berdosa. Ungkapan mudah, ini adalah petanda ujian dari Tuhan yang Maha Esa.

Sama ada kita memandangnya dari sudut positif, atau kita membuat dosa jika kita marah akan "teguran" ini. Ya, memang orang yang bercakap belakang itu salah. Memang sakit hati jika dibiarkan kekecewaan berlarutan. Tetapi, apa impaknya jika kita terlalu ikutkan perasaan? Fikirlah kata-kata pujangga Melayu, "Ikutkan hati mati, ikutkan badan binasa". Pedulikannya. Bak kata orang sekarang, cakap sahaja ungkapan ini, "Kau ade?" Haha, biarlah mulut manusia memang suka mencari kesalahan orang. Just don't bother, right? Mereka yang suka mengutuk ini, bolehlah diibaratkan seperti anjing menyalak bukit. Kasar bahasanya bukan? Tiada apa-apa perubahan jika diamati tabiat mengumpat, samalah juga dengan anjing menyalak bukit, bukit masih teguh berdiri, bukannya makin condong dan roboh, bahkan teguh berdiri sehingga bertahun-tahun lamanya. Individu yang suka mencari kesalahan orang ini, men"assume" diri mereka terlebih pandai (agaknyalah), mereka mungkin kurang perhatian atau kasih sayang, mungkin lah haha.

Ingatlah, Tuhan kita, Allah S.W.T. sentiasa ada.  Mohonlah bantuan Allah Yang Maha Esa. Ingatlah juga, Rasulullah S.A.W. pernah berdepan dugaan yang lagi teruk apabila wanita kesayangan baginda, Sayiditina Aishah ditohmah dengan ujian yang amat besar, tetapi baginda mempunyai tahap kesabaran yang tiada bandingan. Contohilah baginda dan umat Islam sezaman baginda. Kekentalan semangat melawan anasir yang tiada tolok bandingnya amatlah hebat dan terpuji bukan?

Berdepan dugaan sekecil zarah pun kita melatah, fikirlah apa yang dibuat jika kita ditimpa musibah seperti Nabi Ayub A.S., yang diduga begitu hebat meskipun baginda adalah rasul dan kekasih Allah. Mungkin tidak tertanggung azab. Berdoalah, ia senjata orang mukmin.

Be happy, be carefree, be obedient to God's willing and everything will be fine.


Friday, March 21, 2014

Program Diet dari Shaklee

Bagi yang baru mengenali Shaklee, tahukah anda Shaklee juga ada menawarkan program diet secara sihat? Antara cadangan makanan tambahan untuk program diet ini adalah Cinch Shake Mix dan Cinch Tea.

Cinch merupakan produk khas daripada Shaklee, yang mempunyai kadar leucine bagi membantu penurunan berat badan dengan berkesan.





Cinch yang mempunyai tambahan leucine mampu untuk:

  • Menjaga otot
  • Membakar lemak
  • Mengurangkan berat badan dengan mengurangkan lemak
Leucine merupakan:
  • Sejenis asid amino
  • Memberikan rasa kenyang
  • Memberi isyarat kepada tubuh untuk mengekalkan dan membina otot
  • Menyokong kadar metabolik dengan menjana otot
Kenapa Cinch?
Cinch dihasilkan oleh doktor-doktor, saintis dan pakar nutrisi daripada Shaklee. Program Cinch adalah berdasarkan lebih dari 100 jurnal yang diterbitkan dan laporan klinikal untuk setiap bahan-bahannya.

Data klinikal dari pilot study yang dijalankan selama 12 minggu:
  • Kehilangan berat badan sebanyak 15.4 pound (dalam 7 kg)
  • Saiz pinggang turun sehingga 4.1 inci
  • Jisim otot kekal
Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan pesanan:
sms 012-3620750
Shaklee Independent Distributor: ID 893006
Tuesday, March 18, 2014

Cara-cara untuk kulit berseri

Stres dan keletihan akan membebankan kulit kita. Ini merupakan antara cara-cara untuk mendapatkan kulit yang flawless.

Makan makanan yang terdiri daripada sayur-sayuran segar dan buah-buahan
Jika anda memikirkan yang makanan yang anda makan tidak mempengaruhi kulit anda, fikirlah kembali. Mengambil makanan yang segar dan bersih mampu memperbaiki kulit. Pengambilan diet pemakanan yang kaya dengan protein dan vitamin yang juga mengandungi buah-buahan dan sayur-sayuran yang berdaun akan membantu mengekalkan kulit yang berseri-seri.

Contoh makanan yang sihat
Kredit: Google Image


Memakai skrub semulajadi
Berbanding dengan pemilihan produk kecantikan yang berasaskan bahan kimia, pilihlah bahan yang natural dan semulajadi untuk melembapkan kulit anda. Antara pilihan bahan termasuklah timun, lemon, tomato dan madu.

Gunakan air sejuk untuk membasuh 
Apabila memilih untuk membersihkan wajah, pilihlah air yang sejuk kerana ia mampu mengawal lembapan kulit daripada mengering berbanding dengan air panas.

Bersenam
Berpeluh bukan sahaja mampu mempunyai kesan yang positif terhadap tubuh badan, tetapi juga terhadap kulit anda. Pilihan yang boleh dilakukan termasuklah larian pada setiap hari dan jogging.

Bersenam terapi diri
Kredit: Google Image

Info berkaitan cara-cara dapatkan kulit berseri ini daripada Artikel kecantikan (The Times of India)

Cara lain? Boleh amalkan supplemen Shaklee.

Hubungi saya,
SID 893006
sms 012-3620750

Wednesday, March 12, 2014

Adakah Shaklee Halal?

Persoalan ini pasti seringkali berlegar di antara kita. Bahkan antara dealer Shaklee sendiri tertanya-tanya, di mana boleh didapati sijil halal Shaklee? Jika yang masih belum menggunakan Shaklee, tertanya-tanya, Adakah Shaklee halal? Kenapa logo halal JAKIM tiada di botol produk suplemen Shaklee?

Usah khuatir. Meskipun sijil halal dari Shaklee tidak dikeluarkan oleh JAKIM, sijil halal untuk produk Shaklee adalah daripada ISA (Islamic Service of America) yang diakui oleh JAKIM. Pengesahan sudah ada. Jadi, tiada unsur ragu-ragu di situ.

Oleh itu, segala bahan dalam produk dan boleh digunakan tanpa was-was. Gelatin yang berasal daripada lembu atau kerbau (bovine) juga mendapat pengesahan halal. Ini membuktikan standard dijaga dan dipercayai.

Pilihlah Shaklee, pilihan selamat untuk semua :)

Hubungi,
Nabihah Yunus
SID 893006
sms 012-3620750



Tuesday, March 11, 2014

Vitamin C Shaklee VS A******

Saya pernah makan kedua-dua vitamin C daripada Shaklee dan juga A*****. Sebab kenapa saya makan vitamin C? Sudah tentu untuk kulit cantik, antibodi dan juga ketahanan tubuh badan. Sejujurnya, saya lebih suka makan vitamin C daripada Shaklee iaitu Sustained Release Vita C Plus (nama panjangnya lah).

Antara sebab penting yang saya lebih menyukai Vitamin C daripada Shaklee

1. Tahan lama
Vitamin C daripada A***** yang saya makan itu mempunyai 100 biji tablet. Sehari makan 4 biji, ikut dos arahan yang disarankan di botol. Oleh itu, saya habiskan satu botol vitamin C dalam masa 25 hari. Memang cepat sangat ia habis. Jikalau vitamin C daripada Shaklee, yang mempunyai 180 biji kapsul, boleh tahan 6 bulan. Memang tahan lama berbanding Vitamin C dari A*****.

2. Tempat untuk dapatkan barang
Ini lagi satu yang agak saya cerewet. Syarikat A***** memerlukan ahlinya membeli di setiap cawangannya. Oleh itu, jika individu seperti saya yang duduk jauh daripada mana-mana cawangan A*****, ini agak menyusahkan. Ini kerana ketika pembelian dibuat, saya cuma mncubanya sahaja, dan pembelian perlu dibuat lebih daripada satu botol untuk memudahkan empunya diri. Yalah, mustahil tiap-tiap bulan hendak ke cawangan A***** kan? Jikalau Shaklee, anda cuma perlu menghubungi agen bertauliah atau lebih dikenali Shaklee Independent Distributor untuk pembelian barang dan semudah itu, barang akan dihantar ke hadapan rumah anda. Anda tidak perlu ke cawangan Shaklee pun tidak mengapa. Cuma boleh menghubungi mana-mana ejen Shaklee.

Hanya dua sebab yang menyebabkan saya memilih Shaklee lebih daripada A*****. Lagi satu, sudah tentu kerana saya sudah jatuh cinta dengan Shaklee, oleh itu saya tidak makan vitamin C A***** lagi.

Side note: Saya masih percaya yang vitamin-vitamin daripada A***** juga bagus, kerana apabila memakannya tiada kesan sampingan (positive side effect yang saya dapat). Tetapi, kerana banyak halangan ketika hendak meneruskan pemakanan vitamin dari A*****, ia agak menyusahkan saya.

Think before you buy, and choose the one that easiest for you ;).

Hubungi
Nabihah Yunus
SID 893006
sms 012-3620750
Facebook Fanpage: Beauty.Health.Organic Supplement
Sunday, March 2, 2014

Testimonial Set D dan Omega Guard

Testimoni ini daripada group Shaklee. Beliau mengamalkan Vitamin B Complex, Vitamin C,Vitamin E dan Omega Guard.

"Salam semua :)


Saya nak share feedback saya lepas hampir sebulan guna Shaklee vit b complex, vit c dan vit E + omega guard. Mungkin ada yang ckp saya baru 21, so tak perlu makan suplemen tu, ini. Tapi saya sangat concern mengenai kesihatan sebab prevention is better than cure, isn't? :)


Muka saya jenis combination dan acne prone skin terutamanya kat area dahi. Masa PMS memang stress sebab acne banyak kat area dahi. :( tumbuh bukan main subur, nak hilang memang lama pastu ada tinggal parut. Area pipi pulak kering dan bila saya apply medium coverage foundation, jadi tak rata dan lepas 2 3 jam muka jadi tak best dah. 


Alhamdulillah dengan izin Allah, tak sangka nampak kesan dalam masa 2 minggu lepas amalkan ShakleePMS bulan ni tak keluar jerawat banyak macam sebelom2 ni, setakat 1-2 tu biasalah kan, yeay! kakak2 pun tegur bila saya lepas pakai foundation, muka nampak glowing dan flawless. :) Padahal pakai medium coverage type foundation je.hihi. Tapi akhir2 ni keluar rumah cuma pakai sunblock dan jarang dah pakai foundation kecuali ada special event je. Less is more :) 

Hubungi saya:

Nabihah Yunus
SID 893006
Sms/Call 012-3620750

Testimonial Omega Guard


Omega Guard Shaklee

"Saya nak kongsi pengalaman saya sejak amalkan makan Omega Guard ni.

Mula-mula saya ambil untuk bakar lemak. Perempuan memang tak dapat dipisahkan dengan nak cantik dan slim, betul tak? 

Lepas tu, saya dapat tahu Omega Guard ni boleh beri kulit cantik juga. Wow, terbaik la mcm ni kan. dah la sy ni mmg ada masalah kulit, overweight pula tu. 

Gali punya gali didapati Omega Guard ni boleh kuatkan memori. Ni saya memang perlu sangat sebab saya ni mudah lupa. Selain itu, Omega dapat menyihatkan paru-paru. Jadi sekarang ni kalau sejuk, jarang dah batuk. Selesa je rasa paru-paru ni.

Memang banyak faedah yang didapati bila mengamalkan supplement Omega Guard Shaklee ni." -Pengguna Shaklee yang berpuas hati


Hubungi saya:
Nabihah Yunus
SID 893006
Sms/Call 012-3620750

Promosi: Energizing Soy Protein

Bulan Mac 2014 adalah promosi Energizing Soy Protein (ESP).

Info/Tip/Panduan ESP:

Protein Bukan GMO yang lengkap dengan semua asid amino yang penting dan diperlukan. Serbuk ESP merupakan sumber soya terbaik.

Apakah ESP?
Ia adalah protein soya yang berkualiti tinggi. Didatangkan dalam canister dan berbentuk serbuk.

Perbezaan ShakleeShaklee menggunakan protein soya Non-GMO. Apakah bendanya tu? Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP). Program ini memastikan kacang soya itu bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, anda boleh yakin dengan komitmen Shaklee dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti.
Apa beza GMO dengan Non-GMO?
Non-GMO ialah ringkasan bagi Non Genetically Modified. Maksudnya, genetik kacang soya yang tidak mengalami pengubahsuaian atau menggunakan bahan kimia semasa ia ditanam untuk menjadikan soya itu lebih besar atau cepat besar/ matang. Soya yang terkandung dalam ESP ditanam secara semulajadi dan dijaga sehingga ia sedia untuk dituai. ESP dicuci dengan air (bukan menggunakan bahan kimia atau alkohol) bagi mengekalkan isoflavon genistin dan daidzin yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.
GMO pula dihasilkan secara tiruan menggunakan bahan kimia supaya cepat membesar dan boleh dituai dalam waktu yang singkat. GMO soya dijual dengan harga yang lebih murah tetapi memberi kesan negatif kepada consumer seperti kanser, fungsi tiroid menjadi lemah, sel darah bercantum sesama sendiri dan lain-lain. 90% soya yang dijual di pasaran adalah GMO! So, berhati-hati lah wahai penggemar minuman soya sekalian.
Selain itu, Shaklee ESP diproses dibawah suhu yang rendah bagi menjaga kandungan asid amino. Apakah itu asid amino? Asid amino ialah monomer bagi protein. Ia terdiri dari dua jenis: iaitu asid amino perlu dan asid amino tidak perlu. Asid amino perlu tidak dapat disintesis oleh badan manusia, dan ia diperolehi dari makanan. Terdapat 9 jenis asid amino perlu dan ianya dipanggil sebagai asid amino lengkap. ESP mengandungi kesemua 9 jenis asid amino perlu.


Siapa yang perlukan ESP?
Hanya individu yang mempunyai masalah buah pinggang dan kesukaran memproses protein tidak digalakkan mengambil ESP. Ia sesuai untuk semua:
  1. Individu yang sibuk: ESP membantu memberi tenaga berpanjangan, badan lebih sihat dan cergas.
  2. Individu yang ingin menguruskan badan: hanya bancuhkan ESP dengan minuman kegemaran pada setiap pagi, memberi rasa kenyang yang lebih lama.
  3. Wanita hamil: membantu perkembangan sel tubuh bayi dalam kandungan. Protein diperlukan untuk membina placenta dan sel tubuh bayi. Amalan mengambil ESP ketika mengandung juga dapat mencantikkan kulit bayi.
  4. Ibu-ibu yang menyusukan anak: membantu membanyakkan dan mengekalkan supply susu disamping pengambilan air yang cukup dan proses pengepaman yang konsisten.
  5. Pesakit kencing manis: mempunyai indeks glisemik yang rendah, melambatkan penyerapan glukosa dalam darah dan mengawal paras glukosa.
  6. Individu yang mementingkan penjagaan kulit muka: membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus, gebu dan berseri.
Pendek kata, semua perlukan ESP! Tak kira lelaki, wanita, tua, muda, ibu mengandung, ibu menyusu, pesakit diabetes, selepas pembedahan, kesuburan, kecantikan, ibu berpantang, yang berdiet, nak tambah tenaga.
Istimewa hanya untuk bulan ini. Shaklee menawarkan dengan setiap pembelian 6 canister ESP, percuma lagi satu. Boleh jimat lama untuk penggunaan dan dapat cash rebate lagi.
Setiap pembelian produk Shaklee, anda akan dapat:
-Konsultansi percuma
-Dijemput ke group exclusive di Facebook
-Cara makan vitamin yang betul
Hanya untuk pelanggan saya :)