Monday, November 17, 2014

Atasi Stress dengan B Complex Shaklee

Stress atau tekanan adalah satu masalah yang jika tidak diatasi dengan betul, boleh membawa kepada kemurungan. Ada stress yang baik dan stress yang tidak baik, contohnya stress menghadapi peperiksaan dan stress terhadap alam pekerjaan. Mungkin juga stress dengan bau asap rokok hihi.

Jika stress ini berlarutan dan mengganggu kitaran tidur atau mengganggu hal peribadi seperti pergaulan dengan keluarga, boleh cuba mencari alternatif seperti berbincang dengan orang rapat dan melakukan aktiviti menarik seperti window shopping dan berbasikal.

Asalkan aktiviti itu yang tidak membuatkan kita semakin stress ye hehe.

Saya pun pernah berdepan dengan tekanan dan vitamin yang saya ambil antaranya ialah B Complex dari Shaklee.

vitamin b complex
B Complex Shaklee (120 biji)Bgaimana B Complex Shaklee Membantu Mengurangkan Stress

Vitamin B ialah vitamin larut air yang memainkan peranan penting dalam fungsi imun dan sistem saraf, pertumbuhan sel, pengeluaran tenaga, metabolisma lemak serta kabohidrat, pertumbuhan dan perkembangan normal, kesihatan mental dan tekanan.

B Complex terdiri daripada 8 vitamin penting termasuklah 100 % biotin dan asid folik.

1. Vitamin B1 - membantu mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecergasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan, menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisma.

2. Vitamin B2 - membantu mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan B6 dan asid folik.

3. Vitamin B3 - membantu mengurangkan pengaliran kolesterol dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut,

4. Vitamin B5 (Asid Panthothenic) - membantu memainkan peranan penting dalam melegakan tekanan/stress. Sering dirujuk sebagai vitamin "anti-tekanan". Menurut University of Maryland Medical Centre, ia penting untuk pengeluaran hormon yang berkaitan dengan tekanan yang dihasilkan dalam kelenjar adrenal.

5. Vitamin B6 - penting dalam proses asid amino, membantu mengawal serotonin dalam otak (ketidakseimbangan boleh menyebabkan depresi), membantu mengurangkan senggugut, membantu menenangkan emosi, mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya.
Perubahan dalam tahap serotonin boleh mengubah mood dan menjejaskan keupayaan seseorang untuk menghadapi tekanan/stress.

6. Vitamin B12 - membantu meningkatkan selera makan, membantu memperbaiki tindak balas saraf, membantu mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori dan fokus.

7. Biotin - membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan ekzema dan keradangan kulit.

8. Asid folik - membantu kesihatan fetus, mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stress, ulser mulut dan sebagainya.

Ini ada testimoni pengguna B Complex Shaklee:
testimoni B Complex
Testimoni B Complex

Hubungi saya, wakil Shaklee anda:Nabihah Yunus
Shaklee ID:893006
SMS: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com

 

0 comments:

Post a Comment