Monday, January 19, 2015

Kenapa Saya Letih dan Penat?

Apa khabar anda semua yang saya kasihi?

Semoga kita semua sentiasa ceria hendaknya.

Tajuk bukan main hehe. Kalau kita nak gembira kerana nak hilangkan letih dan penat selalu ada yang kata ok ke tak orang tu? Hehe

Dapat makan macam ini syoknya. Untuk hilangkan mengantuk


Kenapa kita letih dan penat berbeza di antara setiap individu bukan? Ada yang penat selepas balik kerja. Ada juga yang penat sebab mengantuk selepas makan nasi lemak.

Macam saya, tengok televisyen pun boleh jadi letih dan mengantuk. Bergantung kepada cerita itu mencuit hati ke tak atau tangkap sayu je. Tapi kalau dah mengantuk memang tidur jelah. Tak boleh nak buat apa dah haha.

Sebab-sebab kenapa kita letih?


1. Memang semulajadi kita akan letih kerana hormon tubuh menyuruh kita berehat setelah seharian bekerja sama ada pekerjaan yang berat atau ringan terutamanya di waktu malam.

2. Perasaan letih dan penat kerana melakukan perkara yang tidak menarik minat dan tidak menyeronokkan.

3. Rasa letih akibat tekanan, kerja yang terlalu lama dan berulang-ulang, melakukan kerja yang sudah menghampiri dead line, pekerjaan yang membosankan contohnya.

4. Fizikal badan yang mudah keletihan kerana berada dalam posisi sama buat masa yang panjang.

5. Mempunyai penyakit yang menyebabkan cepat keletihan seperti nacrolepsy. Saya ada menonton dokumentari mengenai pesakit naprolepsy. Mereka cenderung untuk tidur meskipun melakukan perkara seperti main bola sepak dan juga mereka susah untuk membuat perkara mudah seperti mandi dan potong bawang merah.


  • Kalau ada saudara-mara yang mempunyai dan menunjukkan simptom nacrolepsy, baik dibawa berjumpa doktor pakar.Apakah yang perlu dilakukan untuk mengurangkan keletihan dan penat?


1. Jika anda seorang yang mempunyai kerjaya tetap, cubalah selitkan senaman mudah seperti aerobik. Contoh dalam gambar di bawah ini.

10 Minit Senaman Ibu yang Sibuk Bekerja


Selain daripada wanita dan kaum ibu, kaum lelaki juga boleh bersenam senaman ini. Tiada masalah.

2. Ambil minuman yang menyegarkan seperti teh hijau (green tea). Lagi elok tambah perahan buah-buahan bersitrus seperti lemon dan limau nipis.

manfaat lemon
Kebaikan buah lemon


3. Kunyah chewing gum secara berkala. Jangan sampai telan chewing gum pulak ye hihi.

4. Minum air masak pun boleh. Ini kerana kemungkinan kita mengalami keletihan dan kepenatan kerana badan kita ternyah hidrat (dehydration).

kepentingan minum air
Kelebihan air

Air masak sangat bagus untuk menambah tenaga. Kalau penat dan letih, hati-hati mungkin tubuh kita kekurangan air.

5. Basuh muka dengan air paip atau air sejuk. Jika nak mandi pun tiada masalah. Sebabnya ia mampu mengejutkan tubuh yang kepenatan dan juga melawan rasa penat dan letih itu.

6. Buat perkara yang kita minat. Jika suka membaca buku, bacalah buku. Buku yang dibaca mestilah yang kelakar contohnya Lawak Kampus oleh kartunis Keith hihi. Itu contoh sahaja. Lagi elok baca zikir harian yang mudah dilagukan yer hehe.

6. Minta seseorang mencubit atau menampar anda hihi. Memang confirm terjaga.

Lagi cadangan untuk kurangkan kepenatan dan keletihan?

Ambillah supplement seperti Energizing Soy Protein dan Performance Drink dari Shaklee.

Boleh baca link ini: Set Mighty 3 Gems

Hubungi saya untuk info dan pesanan,

Nabihah Yunus
Shaklee ID 893006
SMS/Whatsapp: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com

1 comments:

  1. kerja2 harian memang meletihkan tp gmbr mkanan atas sekali tu mmg menyegarkan mata & melaparkan perut...hihihi..thnkas for the nice info..

    Rahsia Pulih Dengan Cepat Selepas Bersalin

    ReplyDelete