Saturday, January 3, 2015

Entry Hari Ke-3: Keputihan dan Bagaimana Atasinya

Saya hampir terlupa cabaran 31 Hari Mencari Cinta ini. Muda-muda lagi sudah pelupa. Begitulah hehe. Kena recharge balik minda supaya jadi kuat ingatan. So let's start posting ehehee.

Keputihan ini adalah normal di kalangan wanita jika ia hanya lendir putih, jernih ,cair tidak berbau dan tidak berasa gatal. Tetapi keputihan itu boleh dikategorikan sebagai bermasaalah apabila ia bersifat pekat, berwana putih kekuningan, berbau, diiringi rasa gatal-gatal. Jangan anggap ianya masalah kecil ya ataupun akan hilang dgn sendiri.

Tahukah anda masalah keputihan ni disebabkan jangkitan kulat? Jika ia tak dirawat, tak mustahil ia akan merebak dan menyerang organ2 penting dlm badan.. Malah yang lebih teruk, ia mampu merebak ke pasangan kita. Dimana kesannya organ seksual lelaki juga turut akan berasa gatal, melecet dan kemerahan.
Apakah yang Dimaksudkan dengan Keputihan?

Keputihan atau lendir faraj merupakan sesuatu yang lazim bagi wanita, ianya sebagai petanda seseorang wanita itu mengalami perubahan hormon, stress, penyakit dalaman atau kesan ubat yang diambil. Keputihan sebenarnya sangat baik untuk menentukan fasa kesuburan seseorang wanita. Wanita yang merancang untuk mengandung boleh memantau kelikatan cecair faraj ini samada bertambah cair (berlaku ovulasi) atau bertambah likat (menghampiri haid).
Masalah bermula bila keputihan ini menjadi sangat banyak dan berubah warna (keputihan normal adalah berwarna jernih atau kelabu keputihan). Hati-hati jika berlaku simptom seperti berikut kepada anda:
1) Warna keputihan menjadi kekuningan atau kehijauan – ini petanda jangkitan kuman, kadang-kadang menyebabkan kegatalan pada faraj2) Keputihan berlendir dan kelihatan seperti susu basi juga merupakan tanda jangkitan kuman3) Bau hanyir pada keputihan4) Faraj mengalami radang atau kegatalan

Punca Keputihan Wanita
1) Wanita yang terangsang secara seksual (ini tidak mendatangkan sebarang masalah kesihatan)
2) Bila seorang wanita mengalami stress, perubahan hormon berlaku dan sekaligus menyebabkan keputihan bertambah banyak. Kadangkala stress juga menganggu kitar haid wanita.
3) Jangkitan kuman tertentu menyebabkan keputihan mempunyai sifat lendiran tertentu dan bau tersendiri. Ianya perlu dirawat dengan segera sebelum mereka ke bahagian organ dalaman.
4) Pemakanan, terdapat sesetengah makanan yang menyebabkan keputihan menjadi banyak dan berbau.

Cara Mengelakkan Keputihan Wanita
1) Segera berjumpa dengan doktor untuk rawatan lanjut dan mengetahui punca keputihan. Kadangkala ianya cuma keputihan biasa, tetapi sekiranya ia merupakan jangkitan, adalah baik untuk mendapatkan rawatan awal.
2) Bagi yang telah berkahwin, pastikan anda melakukan ujian pap smear dan pemeriksaan pelvis dengan kadar sepatutnya bagi mengesan sebarang masalah atau jangkitan kuman pada organ dalaman.
3) Ganti pad sanitari dengan kerap semasa kedatangan haid bagi mengelakkan jangkitan pada faraj.
4) Gunakan panty liner semasa di luar waktu haid dan gantikannya dengan kerap bagi mengelakkan jangkitan.
5) Pastikan bahagian faraj kering setiap kali selepas membuang air. Organ wanita adalah sensitif dan tidak boleh dibiarkan basah kerana boleh menyebabkan pembiakan kuman.
6) Jangan gunakan sebarangan cecair pencuci kerana tidak semua orang sesuai menggunakannya.

Cadangan untuk membantu mengatasi masalah keputihan ini ialah:
Set Keputihan Shaklee

Ada tiga supplement Shaklee yang dicadangkan bagi membantu masalah keputihan wanita, iaitu Alfalfa Complex, Garlic dan GLA Complex.
Alfalfa Complex
Alfalfa Complex merupakan produk Shaklee yang sering dicadangkan bagi masalah keputihan wanita. Ini adalah disebabkan oleh sifatnya yang anti kulat. Ramai yang telah mencuba dan merasai perbezaannya.
atasi keputihan dengan shaklee
Alfalfa Complex


alfalfa complex mengurangkan keputihan


Garlic 
Garlic bersifat antibiotik semulajadi dan merupakan satu lagi agen anti kulat.  Ia juga membantu untuk menaikkan sistem imun badan dan meningkatkan kesihatan selain membantu masalah keputihan wanita.

atasi keputihan dengan shaklee
Garlic

 GLA Complex
GLA Complex membantu masalah keputihan wanita dengan cara membantu pengawalan hormon dalam badan yang berkemungkinan menyebabkan masalah keputihan itu.

atasi keputihan dengan shaklee

GLA Complex

Untuk pertanyaan dan konsultasi, hubungi saya:
Nabihah Yunus
Shaklee ID: 893006
SMS/Whatsapp/Wechat: 012-3620750
Email: nabihah_yunus@yahoo.com
Blog: www.nabihahyunus.blogspot.com


4 comments:

 1. salam tuan tanah, saya membalas kunjungan
  nice sharing bab keputihan tu
  biasa kena time mengandung

  ReplyDelete
  Replies
  1. thank you dear :)
   kena jaga dari muda lagi bab camtu

   Delete