Saturday, April 19, 2014

Vitamin B Complex yang Hebat!

Hi! Maaf kerana lama menyepikan diri. Oho, kadang-kadang mood swing menjelma. Lebih kepada tekanan. Memang tidak dinafikan, ia tidak elok kepada badan. Akan tetapi, saya cuma manusia biasa. Ada pasang surut bila bab mood ni. Ehehe :) So, solution bagi masalah saya itu, telan B Complex haha. Kalau nak lebih cepat berkesan, berdoa, berdamping dengan Tuhan pun boleh. Ubat paling mujarab.

B Complex adalah antara banyak produk Shaklee yang saya makan. Saya ingin highlightkan beberapa kelebihan B Complex ini.

Salah satu fungsi utama vitamin B complex adalah untuk membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein dan membantu badan menggunakan tenaga yang tersimpan di dalam makanan. Bagaimana vitamin B complex membantu pecahkan lemak dan tingkatkan metabolisme?


  • Vitamin B-1, atau thiamine, merupakan sebahagian daripada struktur enzim thiamine pirofosfat, yang membantu memecahkan karbohidrat dan lemak
  • Vitamin B-2, atau riboflavin, membentuk sebahagian daripada NADH molekul, yangmembantu pengangkutan tenaga dalam sel-sel
  • Vitamin B-5, atau asid Pantothenic, menyumbang kepada struktur beberapa enzim yangmemetabolismekan lemak, termasuk koenzim A, yang memainkan peranan penting dalam sintesis dan pecahan asid lemak.
  • Niasin, vitamin B-6 dan besi meningkatkan metabolisme dengan membantu dengan pengeluaran L-carnitine, sejenis asid amino yang menggalakkan pembakaran lemak. Badan anda mensintesis L-carnitine daripada asid amino lisin dan methionine di dalam hati. Hampir semua carnitine dalam badan anda disimpan di dalam tisu otot. Dari sana ia membantu mengangkut asid lemak ke dalam mitokondria sel-sel ', di mana tenaga dihasilkan. L-carnitine juga menggalakkan pembebasan trigliserida ke dalam aliran darah dan kemudian ke dalam otot untuk dibakar untuk tenaga.


Merujuk kembali kepada tajuk di atas, kenapa saya katakan B Complex hebat? Sebabnya, jika kita badan cepat letih, kurang selera makan, mempunyai darah rendah dan menghadapi tekanan perasaan, cubalah B Complex. Ia akan membantu secara perlahan-lahan dalam memperbaiki kesihatan diri.

Hubungi saya,
Nabihah Yunus
SID 893006
sms 012-3620750 


0 comments:

Post a Comment